top of page
bosborder2 mei 2023.jpg

Onderhouden en beheren

Wij doen het net even anders...

Herfst en winter

afgestorven loof in de tuin op een winterse dag

Wij geloven in natuurlijk tuinbeheer.  Wij laten de bladeren die tijdens de herfst van bomen en planten vallen, opzettelijk op de grond liggen in plaats van ze op te ruimen. Slechts het blad dat op gazons ligt, wordt weggehaald en indien mogelijk op een andere geschikte plek in de tuin neergelegd.  Dit heeft verschillende voordelen. Het bladafval vormt een natuurlijke mulchlaag die de bodem beschermt tegen erosie, vocht vasthoudt en de groei van onkruid onderdrukt. Daarnaast biedt het een schuilplaats en voedselbron voor verschillende insecten, wormen en andere kleine dieren.  Verterend bladafval zorgt vervolgens voor teruggave van door de plant opgenomen voedingsstoffen aan de bodem.  Er ontstaat zo een gesloten kringloop van organisch materiaal en een constante en goede bodemvruchtbaarheid.

Lente en zomer

Intensief onderhoud in door ons aangelegde tuinen is niet nodig. We maken borders met een gesloten bladerdek (en mulchlaag) waardoor onkruid weinig kans heeft op te komen.  In de lente halen we alleen op plekken waar de laag bladafval erg dik is, een deel ervan weg.  Planten vinden door de bladlaag heen moeiteloos hun weg naar de lentezon. De bladlaag zal in de loop van het seizoen verteren en werkt geweldig als onkruidbestrijder en vochtvasthouder.  

Onderhoud in borders is verder vooral gericht op het sturen van de ontwikkeling. We zorgen er voor dat planten die te veel ruimte innemen en dreigen te overheersen enigszins in toom gehouden worden. 

mulchlaag in de border
bloemenweide

Onderhoud aan bloemenweides

Bloemenweides hebben weinig onderhoud nodig. Af en toe (gefaseerd) maaien (en afvoeren van het maaisel) zorgt ervoor dat de bloemenweide steeds mooier wordt.   

Onderhoud aan bomen en struiken

Wij voeren onderhoud aan houtsingels, bomen en struiken graag uit.  Door met mate en op het juiste moment te snoeien zorgen wij voor gezonde struiken en bomen met een natuurlijke uitstraling.

 

In principe verwijderen wij geen (solitaire) bomen. Bomen zijn belangrijk voor biodiversiteit, brengen verkoeling en slaan CO op.  Weghalen doen wij slechts als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat de boom ziek is en een gevaar vormt voor zijn omgeving. 

gesnoeide appelboom Bramley's seedling

Onderhoud aan gazons 

kruidenrijk gazon

Gazons hebben meer te bieden als er behalve gras ook kleine kruiden in mogen groeien, zoals bijvoorbeeld madeliefjes, klaver, zenegroen en pinksterbloem. Deze gazons zijn een stuk aantrekkelijker voor insecten en vogels dan de groene biljartlakens  waar veel mensen van houden.  Het onderhoud aan dergelijke gazons kan intensief zijn en dit type onderhoud voeren wij niet uit. Daarentegen helpen we je graag bij het creëren van een kruidenrijk gazon!

bottom of page